EPÄILY MUISTISAIRAUDESTA
Huoli omasta tai läheisen muistihaasteista voi herätä pienestäkin merkistä.
Usein mahdolliseen muistisairauteen herääkin ensimmäisenä läheinen, joka panee merkille pieniä muutoksia läheisen henkilön toimintakyvyn heikkenemisessä.
Asioiden unohtelu ja keskittymiskyvyn heikkeneminen ei useinkaan yksinään vielä kerro alkavasta muistisairaudesta, vaan taustalla voi olla pitkäaikaista stressiä, univaikeuksia tai masennusta. Huolestua pitää, jos loma, lepo ja nukkuminen ei auta.
Henkilöllä saattaa olla muistisairaus (vailla diagnoosia), jos hänellä ilmenee seuraavanlaisia haasteita:
Ajatus mahdollisesta muistisairaudesta aiheuttaa usein pelkoa, ja jopa kieltämistä, ja ihminen voi arkailla tutkimuksiin hakeutumista.
Vahvistus ja diagnoosi muistisairaudelle on kuitenkin usein helpottava asia muistihaasteita kokevalle sekä läheisille. Diagnoosin saadakseen tulisi hakeutua alkututkimuksiin.
Miten Muistiapu auttaa?
Muistiavun kautta sinun on mahdollista saada kattavat alkututkimukset sekä yksilöllinen jatkohoito ja seuranta. Arvioin muistin haasteista kärsivän henkilön kokonaistilanteen selvittämällä muun muassa muistitoiminnot, fyysisen toimintakyvyn ja arjen sujumisen hyödyntämällä erilaisia muisti- ja toimintakykymittareita, haastattelemalla ja havainnoimalla.
Ensikohtaamista ei tarvitse jännittää tai pelätä. Kyse on vapaamuotoisesta ja ihmisläheisestä kohtaamisesta, joka suoritetaan mieluiten muistihaasteita kokevan henkilön kotona tai muussa turvallisessa ympäristössä.
Lue lisää palveluntarjonnastani täältä